HälsaHälsa

FritidFritid

Dela lägenhet i Stockholm

Att bo i Stockholm kan vara dyrt, särskilt om du vill bo centralt. Om du är på väg att flytta till Stockholm kan du leta efter ett rum att hyra och vara inneboende. Är det så att du har en lägenhet med ett extra rum i Stockholm? Då kan du sänka din månadskostnad rejält genom att dela lägenheten.

Dela lägenhet

I Sverige är det inte så vanligt att folk bor i kollektiv, alltså delar lägenhet. Det är däremot vanligt att bo som inneboende eller vara flera som delar lägenhet utomlands. I Sverige är det vanligtvis studenter som delar lägenhet. I New York, London eller Paris kan det faktiskt vara både läkare, advokater eller andra med högre utbildning som delar lägenhet för att kunna bo så fint och centralt som möjligt. Det är ett smart sätt att kunna bo i city, utan att det kostar skjortan.

Bättre ekonomi

Det finns två saker du vinner på att dela lägenhet: du sparar in tusenlappar i månaden och du får en möjlighet att bo mer centralt. Om du ska flytta till Stockholm har du tre val för att hitta boende: hitta en hyreslägenhet, hyra ett rum eller köpa en egen bostadsrätt. Om du har mycket pengar eller ett välbetalt jobb så kommer det naturligtvis vara lättare att hitta en bostad. Men om du flyttar till Stockholm för att söka jobb eller för att du precis har fått ett jobb, så kan det vara smart att börja hyra ett rum. Att hyra rum eller dela lägenhet är på sätt och vis samma sak. Samtidigt inte. När du hyr ett rum så kan det ibland bli mycket av en affärstransaktion – vilket vissa tycker är väldigt skönt. När man delar lägenhet handlar det om ett gemensamt boende, vara kombo. Du får mer att säga till om och hela bostaden kommer att kännas som ditt hem, i motsats till när du hyr ett rum och det bara är rummet som kommer att vara ditt hem. Om du äger en bostad i centrala Stockholm, eller har en hyreslägenhet, så kan du hyra ut ett rum. Det är ett enkelt sätt att få passiv inkomst. Om du äger lägenheten är det också ett sätt att låta din lägenhet betala av sig själv.

Mer tid

Att dela boende ger dig både mer pengar på kontot, men kan också ge dig mer tid. När du flyttar till Stockholm kommer det att vara svårt att hitta en lägenhet i city. Du har fått ett jobb på Söder eller i Gamla stan. Då har du att välja mellan att pendla från en förort, sitta på tunnelbanan eller pendeltåget 20-60 minuter varje dag, eller hyra ett rum/dela lägenhet i centrala Stockholm. Att pendla tar tid. Du kan bokstavligen tjäna 1,5- 2 timmar per dag genom att dela lägenhet och bo innanför tullarna.

Cash flow

Vet du vad cash flow är? Om du vill få bättre ekonomi, slippa sälja så mycket av din tid för att få inkomst på ett lönearbete, så behöver du förstår principen om cash flow.

Vad är cash flow?

Cash betyder pengar eller kontanter och flow betyder flöde. Det handlar alltså om att skapa ett pengaflöde. Att förstå cash flow är ofta det som skiljer fattiga från rika. Det är även många som kanske inte förstår principen, men som tar till sig kunskap och nyttjar principen för att förbättra sin ekonomi. Det handlar om att dina ägodelar ska bli tillgångar på riktigt.

Din bostad

Man säger ofta att bostaden är svenskens största och bästa investering. De flesta svenskar köper inte företag eller fastigheter på flera miljoner, däremot är det många som köper en bostadsrätt eller villa för mellan 1-8 miljoner. Detta ses som en investering, och om du kan sälja bostaden med vinst så är det också en investering. Men det är inte nödvändigtvis en tillgång som ger dig mer pengar. Din bostad kan vara en ekonomisk tillgång, men de flesta använder inte bostaden på ett sådant sätt att de faktiskt blir rikare av den. Hur använder du då bostaden utifrån principen om cash flow? Det handlar om att bostaden ska generera inkomst. Du hyr ut ett rum. Du använder en del av bostaden som ditt företag och gör avdrag. Eller så hyr du ut hela lägenheten/villan för att du tjänar på det, samtidigt som du bor i en bostad med lägre månadskostnad. Din bostad är alltså inte bara ett hem, utan du har en ekonomisk tanke med den för att den ska generera pengar. Då har du skapat cash flow.

Investera i ekonomiska tillgångar

För att få bättre ekonomi måste du medvetet investera i ekonomiska tillgångar. Du köper en lägenhet i centrala Göteborg. Men istället för att köpa en 2:a (som räcker för dina behov) så köper du en 3:a och hyr ut ett rum. Du skaffar fritidshus i fjällen, som du sedan lägger ut på Airbnb. Använd överskottet från dina tillgångar, från bostaden och fritidshuset, och investera det i aktier på Stockholmsbörsen, så har du skapat en riktig pengamaskin. Med olika investeringar kommer du att förbättra din ekonomi, få mer frihet och tid i livet.

Hur tänker du kring pengar?

Blir man lycklig av pengar? Vad har du för värderingar och tankar kring ekonomi och pengar? Dina omedvetna tankar kring pengar kommer påverka ditt liv oerhört mycket.

Vad är ditt förhållande till pengar?

För att leva ett bra liv och bli lycklig måste du tänka och göra medvetna val. Det är många som bara gör saker för att alla andra gör det. För att det ingår i samhället. Fast arbete, utbildning, ha sommarstuga, vilja tjäna mer pengar, köpa samma bilmärke eller rösta på samma parti som sina föräldrar. Det är många värderingar och tankar som vi ärver från både våra föräldrar och från samhället. Det medför att vi inte alltid tar personliga och medvetna beslut. Det som påverkar oss extremt mycket i livet är pengar. Både hur mycket pengar vi har och hur vi ser på pengar. Om du kommer från ett hem där andra är rika, att det är sjaskigt och orättvist att någon tjänar mer, så kommer det att påverka din syn på pengar. Om du däremot kommer från ett hem där man talar om pengar på ett positiv sätt, så kommer det ge dig en annan syn på ekonomi. Vad är då pengar? Pengar är medel. För att ha ett bra förhållande till pengar måste du förstå att det är medel.

Köpa lycka

Kan du köpa lycka? Nej och ja. Det som verkligen betyder något i livet är andra människor, inspirerande och intressanta projekt och att vara del i ett sammanhang. Du kan inte köpa kärlek. Däremot så möjliggör pengar mycket. Om du älskar att resa, sitter och bläddrar i Vagabond varje månad, så kommer du ju naturligtvis kunna resa mer om du har pengar på ditt bankkonto. Pengar möjliggör en resa, men huruvida resan blir rolig beror på vilken slags relation du har till dig själv och andra människor.

Så får du nya vänner

Det är många som längtar efter vänskap. Som vuxen är det inte alltid lätt att lära känna nya människor. Det finns några knep som du kan ta till.

Sjung i kör

Ett smart sätt att lära känna nya människor är genom att sjunga i en kör. I en kör ryms olika slags personligheter, så det är möjligt att du hittar någon som du kan bli god vän med efter ett tag. När man sjunger i kör så träffas man ofta en gång i veckan. Ibland åker man även iväg på körhelger. Det ger dig en möjlighet att träffa människor på ett avslappnat och roligt sätt. Gå in på Svenska kyrkans hemsida och se om det finns en kör där du bor.

Social hack: lyssna

Ett bland det absolut enklaste sätten för att få mer vänner är genom att lyssna. Det är många som längtar efter vänskap, som pratar mycket, kanske lite för intensivt, och missar det som de längtar efter. Vare sig du är på din arbetsplats, sjunger i kör eller spelar fotboll, så är det smart att lyssna mer än du pratar. Intressant nog så kommer du inte uppfattas dig som tråkig när du är tyst och lyssnar. Tvärtom är det vanligt att folk uppfattar tysta människor som lyssnar intensivt som intressanta.

Sommarstuga i fjällen

Det är härligt att ha en sommarstuga i fjällen. Ett ställe att åka till både under sommaren och på vintern.

Köpa stuga i fjällen

Det är populärt att äga fritidshus i fjällen och skärgården. Efterfrågan är stor och priserna tämligen höga. För att göra det billigare kan du köpa tomt istället för färdig stuga. Du kan även åka upp i fjällvärlden och se om du hittar en by i närheten av Åre eller Hemmavan, för att på så sätt göra husköpet billigare. Vissa fritidshus i fjällen är som stora bostadshus. Det är vanligt med mycket fönster för att verkligen kunna njuta av utsikten. Om du får tag på lite mark kan du också ställa dit en friggebod. I fjällen finns det många olika slags stugor. Ofta är de målade i färger som rött, grått eller svart för att passa in i miljön.

Både sommar och vinter

Fjällan erbjuder roliga aktiviteter både på sommaren och vintern. Sommartid kan ni vandra, upptäcka den fantastiska fjällvärlden och bara njuta. Vintertid kan ni åka skidor som slalom och längdskidor eller köra snöskoter. Att göra en heldagsutflykt med snöskoter och kälke på fjällen är fantastiskt. Grilla korv och dricka kaffe i solskenet en vårvinterdag slår det mesta.

3# anledningar att börja löpa

Undrar du ibland varför folk löper? Varför människor ger sig ut i spåret medan det regnar och nästan plågar sina kroppar? Det finns faktiskt goda anledningar att börja löpträna.

1# Det är roligt

Om det inte vore roligt så skulle folk inte frivilligt ge sig ut i spåret. Det är en härlig känsla att jogga, ta sig framåt med egen muskelkraft en längre sträcka. Börja läsa löpmagasinet Runners World och bli inspirerad, så kommer du inse vilken rolig sport det är.

2# Behålla vikten

Att löpa är ett bra sätt för att gå ner i vikt eller behålla vikten. Du tränar både kondition, hjärtat och bygger muskler. Det är många som har kommit i form genom att börja löpträna ett par gånger i veckan. Du kan löpa överallt. Det gör löpning till en så smidig träningsform.

3# Gemenskap

Även om många som löper är individualister som främst löper på egen hand, så innebär löpning mycket gemenskap. Det är roligt att träna till ett lopp, springa tillsammans med andra och ha ett gemensamt mål. Löpning är en jättebra aktivitet för dig som vill lära känna nya människor, men som samtidigt inte gillar gruppträning. Du får vara lite lagom social. Gillar du gruppträning finns det också löpargrupper, särskilt i större städer som Stockholm. Om du ska träna till ett lopp kan du ofta träna tillsammans med en grupp en gång i veckan. Förutom att du får nya vänner, så kan det vara ett bra sätt att utvecklas som löpare.

Investera i din hälsa

Att ta hand om sin hälsa är ett medvetet beslut. Som du behandlar din kropp idag, så kommer den att må om ett år. Eller när du går i pension. Äter du hälsosamt och motionerar, så kommer din kropp att hålla mycket bättre och längre.

Mat och träning

Det är viktigt att se hälsosam mat och träning som en slags fysisk investering. Om du inte tränar och äter mycket grönt är risken stor att du blir överviktig, får diabetes och hjärt- och ryggproblem. Hälsa är något som kommer av goda och långsiktiga vanor. Om du inte är i form, kommer det att vara ett långtidsprojekt att bli smalare och mer hälsosam. Men det är värt tiden och kraften. Bara genom att äta bättre och börja röra på dig kommer dina medicinska värden att förbättras.

Investering

Att ta hand om hälsan är faktiskt ett sätt att spara till pensionen. Blir du sjuk så kommer du få mindre i pension. Är du frisk och kry som pensionär, så kommer du inte behöva lägga så mycket pengar på mediciner, hjälpmedel och annat som sjukdom medför. Besluta dig för att investera i din hälsa: läs inspirerande träningstidningar som Aktiv Träning och iForm, laga hälsosam mat och rör på dig dagligen.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

madamehoffa.se – Allt om hälsa, fritid och ekonomimadamehoffa.se – Allt om hälsa, fritid och ekonomi