Så lyckas du målspara

Många går runt och drömmer om att kunna resa, köpa en ny bil eller renovera hemma. Drömmarna är många och ser olika ut. För att någon gång kunna uppleva drömmen utan att belåna dig behöver du förmodligen börja spara pengar. Om du har ett tydligt syfte och mål är det faktiskt lättare att spara pengar och därmed kommer det bli lättare att lyckas. Förutom att spara pengar varje månad kan du börja med att gå igenom hela ditt bohag och se vad du kan sälja. Om du har guld som bara ligger kan du sälja guld och få pengar i stället. Det är superenkelt, du skickar ditt guld i ett försäkrat guldbrev till företaget som vill köpa ditt guld. När du har skickat iväg det är det bara att invänta svar på vad det är värt. När du har godkänt beloppet kommer pengarna ramla in på ditt konto direkt. För direkt över dem till ditt målsparande. Kolla också om det finns andra saker du kan sälja.

Gör en sparplan

När du har ditt mål klarlagt är det dags att skapa en sparplan. Sparplanen ska du basera på vad din dröm kostar att genomföra. Du ska räkna ut vad du behöver spara varje månad för att nå dit. Tänk på att sätta ett rimligt sparmål i månaden och att du har tillräckligt med tid på dig. Om du sparar för hårt är det lätt att tappa motivationen om du ska spara i ett år eller längre. Vissa mål kräver mer av dig än andra. Om du ska resa runt jorden eller kunna förtidspensionera dig kommer det kräva ett långsiktigt sparande.

Sätt upp delmål på vägen

Om du behöver spara under en längre tid kan det vara klokt att sätta upp delmål på vägen. Sätt upp rimliga delmål och när de ska vara uppnådda. För att ytterligare motivera dig kan det vara roligt att fira varje uppnått delmål. För att inte falla för frestelser på vägen bör du påminna dig om dina sparmål minst en gång i månaden. Det kommer hålla din motivation uppe och du kommer inte glömma vart du är på väg.

Sparhorisont

Om sparhorisonten är mindre än fem år ska du spara på ett vanligt sparkonto. Du ska inte ta någon risk med pengarna. Men om målet är att förtidspensionera dig så har du lång tid på dig att spara och då bör du spara i aktier och fonder.