Vet du vad cash flow är? Om du vill få bättre ekonomi, slippa sälja så mycket av din tid för att få inkomst på ett lönearbete, så behöver du förstår principen om cash flow.

Vad är cash flow?

Cash betyder pengar eller kontanter och flow betyder flöde. Det handlar alltså om att skapa ett pengaflöde. Att förstå cash flow är ofta det som skiljer fattiga från rika. Det är även många som kanske inte förstår principen, men som tar till sig kunskap och nyttjar principen för att förbättra sin ekonomi. Det handlar om att dina ägodelar ska bli tillgångar på riktigt.

Din bostad

Man säger ofta att bostaden är svenskens största och bästa investering. De flesta svenskar köper inte företag eller fastigheter på flera miljoner, däremot är det många som köper en bostadsrätt eller villa för mellan 1-8 miljoner. Detta ses som en investering, och om du kan sälja bostaden med vinst så är det också en investering. Men det är inte nödvändigtvis en tillgång som ger dig mer pengar. Din bostad kan vara en ekonomisk tillgång, men de flesta använder inte bostaden på ett sådant sätt att de faktiskt blir rikare av den. Hur använder du då bostaden utifrån principen om cash flow? Det handlar om att bostaden ska generera inkomst. Du hyr ut ett rum. Du använder en del av bostaden som ditt företag och gör avdrag. Eller så hyr du ut hela lägenheten/villan för att du tjänar på det, samtidigt som du bor i en bostad med lägre månadskostnad. Din bostad är alltså inte bara ett hem, utan du har en ekonomisk tanke med den för att den ska generera pengar. Då har du skapat cash flow.

Investera i ekonomiska tillgångar

För att få bättre ekonomi måste du medvetet investera i ekonomiska tillgångar. Du köper en lägenhet i centrala Göteborg. Men istället för att köpa en 2:a (som räcker för dina behov) så köper du en 3:a och hyr ut ett rum. Du skaffar fritidshus i fjällen, som du sedan lägger ut på Airbnb. Använd överskottet från dina tillgångar, från bostaden och fritidshuset, och investera det i aktier på Stockholmsbörsen, så har du skapat en riktig pengamaskin. Med olika investeringar kommer du att förbättra din ekonomi, få mer frihet och tid i livet.