Dela lägenhet i Stockholm

Att bo i Stockholm kan vara dyrt, särskilt om du vill bo centralt. Om du är på väg att flytta till Stockholm kan du leta efter ett rum att hyra och vara inneboende. Är det så att du har en lägenhet med ett extra rum i Stockholm? Då kan du sänka din månadskostnad rejält genom att dela lägenheten.

Dela lägenhet

I Sverige är det inte så vanligt att folk bor i kollektiv, alltså delar lägenhet. Det är däremot vanligt att bo som inneboende eller vara flera som delar lägenhet utomlands. I Sverige är det vanligtvis studenter som delar lägenhet. I New York, London eller Paris kan det faktiskt vara både läkare, advokater eller andra med högre utbildning som delar lägenhet för att kunna bo så fint och centralt som möjligt. Det är ett smart sätt att kunna bo i city, utan att det kostar skjortan.

Bättre ekonomi

Det finns två saker du vinner på att dela lägenhet: du sparar in tusenlappar i månaden och du får en möjlighet att bo mer centralt. Om du ska flytta till Stockholm har du tre val för att hitta boende: hitta en hyreslägenhet, hyra ett rum eller köpa en egen bostadsrätt. Om du har mycket pengar eller ett välbetalt jobb så kommer det naturligtvis vara lättare att hitta en bostad. Men om du flyttar till Stockholm för att söka jobb eller för att du precis har fått ett jobb, så kan det vara smart att börja hyra ett rum. Att hyra rum eller dela lägenhet är på sätt och vis samma sak. Samtidigt inte. När du hyr ett rum så kan det ibland bli mycket av en affärstransaktion – vilket vissa tycker är väldigt skönt. När man delar lägenhet handlar det om ett gemensamt boende, vara kombo. Du får mer att säga till om och hela bostaden kommer att kännas som ditt hem, i motsats till när du hyr ett rum och det bara är rummet som kommer att vara ditt hem. Om du äger en bostad i centrala Stockholm, eller har en hyreslägenhet, så kan du hyra ut ett rum. Det är ett enkelt sätt att få passiv inkomst. Om du äger lägenheten är det också ett sätt att låta din lägenhet betala av sig själv.

Mer tid

Att dela boende ger dig både mer pengar på kontot, men kan också ge dig mer tid. När du flyttar till Stockholm kommer det att vara svårt att hitta en lägenhet i city. Du har fått ett jobb på Söder eller i Gamla stan. Då har du att välja mellan att pendla från en förort, sitta på tunnelbanan eller pendeltåget 20-60 minuter varje dag, eller hyra ett rum/dela lägenhet i centrala Stockholm. Att pendla tar tid. Du kan bokstavligen tjäna 1,5- 2 timmar per dag genom att dela lägenhet och bo innanför tullarna.