Allt fler sadlar om och väljer att köpa en miljöbil i samband med bilbytet. En miljöbil är inte bara bra för miljön, den är bra för din plånbok också. I takt med stigande bränslepriser blir miljöbilen allt mer lockande för vanligt folk. Här nedan får du tips på hur du kan tänka om du är osäker kring om en miljöbil är rätt för dig.

Hur ser din ekonomi ut?

Det första du bör ta reda på innan du funderar på att skaffa miljöbil är hur din ekonomi egentligen ser ut. En miljöbil kan vara dyr att köpa, men ett lån brukar lösa det problemet. Dock kan bränslekostnaden vara det som får mångas ekonomiska situation att krokna. Om du i dagsläget har en stor bil som drar alldeles för mycket i förhållande till hur stor bil du behöver, då kan en elbil vara ett alternativ. Elbilen är dyrare än en vanlig bil, men kostar ingenting i drift. Därför kan du med liten årsinkomst vinna på att skaffa en elbil.

Hur ser din familj- och arbetssituation ut?

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är hur din arbetssituation ser ut. En bil som drivs av el är inte alltid det bästa valet om du bor ute på landet. Dels finns det risk för att strömmen går i större utsträckning än om du bor i stan och dels kan avståndet till laddstolpar vara för långt för att du ska kunna ta dig från A till B utan att bilen stannar. Om du pendlar långa sträckor till jobbet och/eller skola och dagis, kanske inte en elbil heller är något för dig. Däremot kan du välja andra bilar med miljövänliga drivmedel. Etanolbilen är ett miljövänligare alternativ till bensin och diesel. Om du har en stor familj som kräver en stor och tålig bil, kan därför en etanolbil vara ett alternativ till den mindre elbilen där du får mycket bil för pengarna.