Sund privatekonomi som pensionär

Som pensionär får du förmodligen lite mindre i inkomst än när du arbetade. För att du ska ha en bra balans och trygghet i ekonomin bör du har bra koll på var dina pengar går. Om din hushållsbudget inte riktigt går ihop behöver du se över dina utgifter och prioritera om. En privatekonomi i balans handlar i mångt och mycket om vad du väljer att lägga dina pengar på. En bra riktlinje är att dina återkommande utgifter inte bör vara mer än 50 procent av din inkomst. 40 procent kan du spendera fritt och 10 procent kan du spara. För att din del som du kan spendera ska räcka till fler saker är ett tips att utnyttja rabatter. Det finns ett flertal rabatter på hejsenior.se som du kan titta på. Det finns rabatter på nöjen, resor, mat, mobilabonnemang och mycket mer. Du kan även använda rabatterna för att minska dina fasta kostnader. Om du får rabatt på mobilabonnemang, ett bättre elavtal och kan handla mat billigare kan du minska dina fasta kostnader ordentligt. Du får då mer över att spendera eller spara. Du kanske vill göra en resa eller liknande, då kan du få mer pengar över till det.

Fortsätt spara pengar som pensionär

Livet stannar inte upp när du går i pension och därför ska du fortsätta spara. En del av ditt sparande bör bestå av en trygghetsbuffert. Om du sparar 10 procent av din inkomst får du en bra balans i din ekonomi och är förberedd om det skulle komma någon oförutsedd kostnad. Trygghetsbufferten bör bestå av 2-3 månadsinkomster. Pengarna bör finnas på ett bankkonto som du enkelt kan komma åt. Du kan även ha ett sparande för nöjen. Att ha ett regelbundet sparande utöver bufferten kan vara avgörande om du exempelvis vill resa. Du kan även spara med längre tidshorisont. Då kan du placera pengarna på börsen i aktier eller aktiefonder. Ju längre tidshorisont du har desto större risk kan du ta. När du är pensionär är det viktigt att tänka på riskerna eftersom värdet på aktiefonder och aktier kan gå upp och ner på några års sikt. Du kan alltid kontakta din bank om du tycker att placeringar på börsen verkar invecklat och svårt.

Handla mat smart

Om du vill minska dina kostnader finns det många sätt du kan testa att göra det på. En stor post i budgeten är mat. Alla har kostnader för mat men det går att påverka hur stor den utgiften blir. Du kan spara mycket genom att planera inköpen. Att handla mat i säsong, veckohandla, handla varor på extrapris och livsmedel som är nära utgångsdatum är några bra tips för att få ner matkostnaderna.